sparen en beleggen

U wilt sparen of beleggen voor een bepaald doel. Dit kunnen allerlei doelen zijn, zoals de studie van de kinderen, het kopen van een (tweede) huis, het aflossen van uw hypotheek, een pensioen etc.

Sparen en beleggen zijn een belangrijk onderdeel van uw financiële planning. Kiest u voor ‘veilig’ sparen tegen een lage spaarrente of zoekt u de risico’s van het beleggen op met kans op een hoger rendement?

Risico versus rendement

Voordat u een keuze maakt, is het zaak een aantal andere vragen te beantwoorden. Welk kapitaal heeft u wanneer nodig? Wat kunt u reserveren en welk rendement heeft u nodig om uw wensen te realiseren? Welke risico’s kunt aan en wilt u dragen? Zijn uw wensen haalbaar en wat betekent het voor u als dit niet zou lukken? Welke belastingvoordelen kunt u benutten? Maar ook met welke kosten krijgt u te maken? Het rendement op uw beleggingen wordt namelijk mede bepaald door de mate van risicospreiding, de kosten van beleggen en de belastingheffing op het behaalde rendement.

Daarnaast zijn subjectieve criteria va belang. Ligt u ervan wakker als uw beleggingen in een bepaald jaar 20 procent minder waard worden? En wat vindt uw partner ervan dat u risicovol belegt? Als onafhankelijk financieel planners van de VOFP vinden wij een gedegen inventarisatie van uw persoonlijke en financiële situatie van groot belang. Wij zullen eerst uw inkomen en vermogen, spaardoelen en risicobereidheid in kaart brengen. Dan pas kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Maar ook kunnen wij u advies geven over een passende fiscale constructie, zodat het rendement zo gunstig mogelijk wordt belast.

Onafhankelijk financieel adviseurs