Hypotheek afsluiten of oversluiten

Als u een woning koopt, gaat u een jarenlange financiële verplichting aan. Bovendien veranderen de fiscale regels omtrent de eigen woning en hypotheek voortdurend. U wilt natuurlijk weten of u de hypotheeklasten kunt betalen. Maar is dat ook nog het geval als een van u ziek wordt, werkloos raakt of erger, overlijdt?

Geen productverkoop

Een financieel planner van de VOFP onderscheidt zich van een reguliere hypotheekadviseur doordat hij of zij niet bemiddelt bij het afsluiten van de hypotheek. Wij verkopen ook geen verzekeringen of andere financiële producten. Uitgangspunt zijn de regelingen en producten die u al heeft. Vervolgens bekijken wij of het zin heeft om zaken te veranderen. Denk daarbij aan het afsluiten of wijzigen van een overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekering of een verzekering die dekt bij werkloosheid. Of misschien voldoen de bestaande polissen. Omdat wij geen financiële producten verkopen, hebben wij geen financieel belang bij het al dan niet afsluiten van nieuwe polissen. Daarom kunnen wij u objectief advies geven.

Verder onderscheiden wij ons met een langlevenscenario dat uitgaat van uw volledige inkomen en vermogen. In de meeste hypotheekadviezen worden alleen de risico’s voor het inkomen in kaart gebracht. Wij houden ook rekening met vermogen op spaar- en beleggersrekeningen, vermogen in uw onderneming, eventuele schenkingen en erfenissen etc. Ook kijken wij of uw huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract en testamenten op orde zijn, zodat u ook weet wat de gevolgen voor uw vermogen zijn bij een eventuele scheiding of onverhoeds overlijden (erfbelasting).

Daarbij signaleren wij dat steeds meer consumenten besluiten om zelf – al dan niet via internet – hun hypotheek af te sluiten.  Wij verwachten door deze ontwikkelingen dat het onderscheid tussen advies en het afsluiten van producten zal toenemen.

Hypotheek oversluiten

Ook kunnen wij u helpen als u overweegt om uw hypotheek over te sluiten. Daarbij kijken wij niet alleen naar de effecten op korte termijn (lagere rente), maar ook of u de oversluitkosten (zoals de boeterente) op langere termijn terugverdient.

Tot slot kunnen wij u bijstaan als u een geschil heeft met een bank, verzekeraar of tussenpersoon over de door u afgesloten hypotheekconstructie.