Deel ‘eigen woning schenking’ niet gebruikt voor eigen woning

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Frans Nieuwhof een vraag.

Ik ontving in 2014 een schenking van € 100.000 en ga daarvan € 30.000 (aantoonbaar met facturen) gebruiken voor woningverbetering.  Onze hypotheek is al afgelost. Is in dat geval €70.000 belast als ‘normale’ schenking?
 
Tot 31 december 2014 kon iedereen eenmalig gebruikmaken van een verhoogde schenkvrijstelling van €100.000. Het maakte niet uit hoe oud de ontvanger was of welke relatie de ontvanger met de schenker had. Het bedrag moest gebruikt worden voor de aflossing van de eigenwoningschuld, de verbetering van de eigen woning of voor een dure studie. U heeft geen hypotheek meer en gaat maximaal € 30.000 gebruiken voor een verbouwing. Om gebruik te kunnen van de eenmalig verhoogde vrijstelling, moeten de werkzaamheden vóór eind 2016  afgerond zijn. Lukt dat niet, dan wordt die € 30.000 behandeld als een normale schenking.

Belangrijk is ook dat u alle bonnen en facturen bewaart. De €70.000 die u meer geschonken kreeg, is sowieso belast tegen het ‘normale’ tarief. Overleg met een goede adviseur kan de heffing mogelijk beperken.

Het is verstandig de schenking in een onderhandse akte vast te leggen. U had overigens aangifte moeten doen vóór 1 maart 2015. Als u dat nog niet heeft gedaan, kunt u rekenen op enige coulance van de Belastingdienst.