Hogere kosten hypotheekadvies / Lijfrente, door Kapé Breukelaar

Artikelen

VRAAG EN ANTWOORD

Kapé Breukelaar, financieel planner

Hogere kosten hypotheekadvies

Wij zijn bezig om een nieuw huis te kopen en daarvoor gaan we een extra bedrag van € 70.000 lenen bovenop onze oude spaarhypotheek. Onze huisbank is de Rabobank en die € 900 voor advies en € 500 voor afsluiting van de lening rekent. We betalen dus in totaal € 1.400 aan kosten: 2% van de extra lening. Toen we onze huidige hypotheek afsloten, was de afsluitprovisie niet meer dan 1%. Waarom zijn die kosten ineens zo hoog geworden?

Al enige tijd geldt een provisieverbod op afsluiting van hypotheken. De bank mag alleen advieskosten en afsluitkosten in rekening brengen. In de prijs van het hypotheekproduct zelf mogen geen advies- of afsluitkosten zijn verwerkt. Vroeger was dat wel het geval en waren er de nodige verborgen kosten. U betaalde toen per saldo aanzienlijk meer kosten dan alleen de afsluitprovisie.
Overigens denk ik dat u iets minder advieskosten bij uw bank betaalt, want voor een verhoging van een lopende hypotheek rekent de Rabobank in totaal € 1.100. Vergeleken met andere aanbieders is dat niet hoog.

Lijfrente

In mei komt een lijfrentekapitaal van € 80.000 vrij en daarvoor wil ik de hoogste uitkering kunnen aankopen. Welke aanbieder van banksparen hanteert de hoogste rente?

De hoogte van de rente wisselt per dag en zal ook afhangen van de gewenste looptijd van de uitkering. U kunt nu al een offerte opvragen voor uw lijfrente-uitkering, maar kijk dan goed hoe lang de geboden rente geldig is.
Zelf kijk ik vaak op vergelijkingswebsites zoals moneywise.nl en 123lijfrente.nl om te zien welke banken de beste rente voor een bepaalde looptijd hebben.
Die websites kunnen het vervolgens verder regelen tegen relatief lage kosten. Zelf direct een bank benaderen kan uiteraard ook.

Download