Ik ben 78 jaar, kan ik tegen problemen aanlopen als ik mijn hypotheek wil verhogen?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Jacqueline van der Vorm een vraag.

Eerdaags loopt mijn rentevaste periode af en ik overweeg mijn hypotheek te verhogen. Kan ik tegen problemen aanlopen vanwege mijn leeftijd? Ik ben 78 jaar. En welke éénmalige kosten zijn gemoeid met uitbreiding van mijn hypotheek?

Wilt u de hypotheekverhoging gebruiken om uw woning te verbouwen/verbeteren? Of om van het geld te gaan leven? In het tweede geval is de rente niet aftrekbaar en in het eerste alleen als u op de lening af gaat lossen.

Zijn uw pensioeninkomen en de waarde van uw woning voldoende dan hoeft er niet per definitie een probleem te zijn.  Een probleem kan wel ontstaan als de woning waarde niet voldoende is en een overlijdensrisicoverzekering vereist is. Deze is op uw leeftijd nauwelijks meer af  te sluiten of erg duur.

Uw bank zal voor het verhogen van uw hypotheek advies- en afsluitkosten rekenen. De hoogte van deze kosten verschilt per bank, maar denk aan zo’n € 1.000. Wellicht is ook een taxatie en een bezoek aan de notaris vereist. Al deze kosten zijn aftrekbaar, als uw nieuwe hypotheek aan de fiscale eisen voldoet.

Overigens hoeft u met het verhogen van uw hypotheek niet te wachten tot de rentevaste periode van uw bestaande lening afloopt.