Ik moet na 2020 progressief afrekenen over de restantwaarde van mijn saldolijfrente. Wat kan ik hiertegen doen?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Iris Brik een vraag.

In 1995 heb ik een saldolijfrente afgesloten en moet ik na 2020 progressief afrekenen over de restantwaarde van de polis. Wat kan ik hiertegen doen?

In 2001 had u de keuze ineens afrekenen tegen het bijzondere tarief van 45% of de belastingheffing uitstellen tot 2021. Op verzoek kunt u in plaats van progressief tegen het bijzondere tarief van 45% afrekenen. Wij adviseren u uit te laten rekenen wat het voordeligst is. Ook kunt u de belastingdienst verzoeken of gespreide belastingbetaling mogelijk is.

Daarna is uw vermogen in box 3 tot € 21.330 per belastingplichtige vrijgesteld voor de vermogensrendementsheffing. Voor groene beleggingen geldt een extra vrijstelling van € 56.928 per belastingplichtige plus een extra heffingskorting van 0,7 % voor dit vermogen.

Om huurtoeslag te behouden mag uw vermogen in box 3 niet meer bedragen dan € 21.330. Voor de zorgtoeslag ligt deze grens op € 103.423. U kunt uw box 3 vermogen verminderen door dit over te hevelen naar box 2 (sparen in een BV) of door uw vermogen tot een bedrag van € 21.330 weg te schenken. Andere mogelijkheden zien wij zo op het eerste oog niet, daarvoor zullen wij meer informatie over uw financiële situatie moeten hebben.