Invloed rente op huizenprijs? Door Kapé Breukelaar

Artikelen

VRAAG EN ANTWOORD

Kapé Breukelaar, financieel planner

Invloed rente op huizenprijs?

Nu de huizenprijzen in bepaalde regio’s weer flink stijgen, vraag ik me af wat de invloed van de lage hypotheekrente is. Bij een lage rente kunnen mensen immers meer lenen.

De rente is van grote invloed op de maximale hoogte van de lening die men kan krijgen voor de aankoop van een woning. Uitgaande van een starter op de woningmarkt met een inkomen van € 35.000 per jaar en een hypotheekrente voor tien jaar vast van 2%, is de maximale lening afgerond € 161.750 met een maandlast van € 598.
Bij een rente van 4% zakt het maximaal te lenen bedrag naar € 146.500 en stijgt de maandlast naar € 700. Bij 6% rente resteert nog een te lenen bedrag van € 136.000 terwijl de maandlast uitkomt op € 817.
Het lijkt vreemd dat u hogere maandlasten mag hebben bij een hogere rente. Als u echter meer rente betaalt, heeft u ook een groter belastingvoordeel van de renteaftrek. Daarmee wordt in de berekening van de maximale lening rekening gehouden.
De genoemde leenbedragen kunnen nog door veel andere factoren worden beïnvloed. Denk aan andere schulden, uw leeftijd, een al lopende eigenwoninglening en de Nationale Hypotheekgarantie.

Aankoop lijfrente

Vijf jaar geleden werd ik 65 en liep een oude lijfrentepolis af. Dat bedrag heb ik toen gestald op een lijfrente bankspaarrekening omdat ik het geld niet nodig had. Nu las ik dat ik uiterlijk op mijn zeventigste een uitkering moet aankopen. Ik ben echter in maart 70 jaar oud geworden. Wat nu?

U heeft nog dit jaar de tijd om een lijfrente-uitkering aan te kopen. De regel is dat u nog het hele jaar kunt benutten dat vijf jaar na het ingaan van uw AOW-uitkering is gaan lopen.