Is het verstandig om de looptijd van mijn spaarhypotheek in te korten?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Judith Bootsman een vraag.

Ik heb een spaarhypotheek sinds 1989. Ik heb de laatste jaren extra stortingen gedaan om de maandelijkse lasten te verlagen. De spaarpremie kan nu bij een extra storting niet meer verlaagd worden want die staat op een minimum bedrag. Wat wel kan d.m.v. extra stortingen is de “looptijd” verkorten zodat ik eerder klaar ben met aflossen en mijn huis eerder hypotheekvrij is. Ik zou dan bijv. eerder met deeltijdpensioen kunnen gaan. In de Geldgids lees ik nooit iets over deze optie. Is het naar uw mening verstandig om voor deze optie te kiezen? Wat zijn de voor- en nadelen?

De extra stortingen die u wilt doen, betreffen in feite het verlagen van de lening, door boetevrije aflossingen te doen. Check hiervoor uw leningsvoorwaarden om er achter te komen hoeveel u per jaar boetevrij mag aflossen. Als u vermogen (spaargeld) beschikbaar heeft om extra stortingen te doen, dan zijn er een aantal afwegingen die een rol spelen:

Verloopt binnenkort uw rentevast duur, dan is de kans, bij de huidige zeer lage hypotheekrentes, groot dat u meer premie gaat betalen dan u op dit moment doet om hetzelfde eindbedrag te bereiken. Bij een spaarhypotheek wordt immers dezelfde rente over de spaarpremie vergoed als de rente die u betaalt;
Betaalt u echter nog een relatief hoge rente die in het verleden is afgesloten dan krijgt u over de inleg een hogere rente vergoed dan op dit moment over uw spaargeld in box 3 wordt vergoed; dan wordt aflossen doorgaans afgeraden.
Doorgaans vinden dit soort aflossingen plaats op “zuivere” aflossingsvrije leningen, waaraan geen spaarpolis gekoppeld is. Als meer bekend is over de resterende looptijd, de leensom, uw beschikbare vermogen, gewenste besteedbaar inkomen en uw leeftijd, kunt u bij een onafhankelijk adviseur een juiste afweging maken.