Is het verstandig om mijn spaarhypotheek over te zetten naar de woning van mijn vriendin?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Gaston Hendriks  een vraag.

Ik heb een eigen woning met een spaarhypotheek van circa € 175.000. Die spaarhypotheek is afgesloten in 1998 en loopt tot mei 2019. Ik wil met mijn vriendin gaan samenwonen. Zij heeft ook een eigen huis waar een kleine hypotheek op rust. Ik heb begrepen dat het fiscaal gezien niet verstandig is om een spaarhypotheek vervroegd af te lossen door de verkoop van mijn eigen woning. Een optie zou kunnen zijn dat ik het huis van mijn vriendin koop, waarin wij dan gaan samenwonen. Mijn hypotheek “zet ik dan over”. Wat adviseert u en waar moeten wij op letten?

Een spaarhypotheek is een lening in combinatie met een levensverzekering (kapitaalverzekering). Bij dit soort kapitaalverzekeringen zijn er fiscale omslagpunten bij 15 of 20 jaar. Uw polis loopt inmiddels al 16 jaar. Verder is van belang of uw polis wel of niet is omgezet naar een zogenaamde Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW).

  • Wanneer de kapitaalverzekering niet is omgezet naar KEW geldt een vrijstelling bij 15 jaar van € 28.134 en bij 20 jaar € 123.428.
  • Bij een KEW is de vrijstelling in 2014 bij 15 jaar € 36.300 en bij 20 jaar € 160.000. Deze bedragen worden namelijk jaarlijks geïndexeerd.

Bij een hogere uitkering is het rentedeel progressief belast in box 1.

Vroegtijdig beëindigen van de polis heeft ook financiële consequenties. U mist namelijk het rendement gedurende de aantrekkelijkste jaren van uw spaarpolis. Hoe hoger de spaarrente, hoe meer rendement u gaat missen. U kunt de exacte waarde bij uw verzekeraar opvragen.

Meenemen van uw hypotheek naar de woning van uw partner is een optie. Zij moet dan een deel van haar woning aan u verkopen en (gedeeltelijk) haar eigen lening aflossen. Uw aandeel in de gezamenlijke woning moet dan wel kwalificeren voor een eigen woning in box 1 en moet dan bij aanvang een waarde vertegenwoordigen van € 175.000. U krijgt te maken met overdrachtskosten en ook uw kredietverstrekker moet mee willen werken.

Samenwonen en verkopen van uw woning heeft als voordeel, dat de woonlasten van twee woningen beperkt worden tot één woning.