Is het verstandig om spaargeld te gebruiken voor een storting op een lijfrentespaarrekening?

Is het verstandig om spaargeld te gebruiken voor een storting op een lijfrentespaarrekening?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Linda Wulfert een vraag.

Mijn 63-jarige man heeft nog één jaar recht op een WW-uitkering. Daarna gaat de gouden handdruk rekening uitkeren en hebben we nog spaargeld en een levenslooprekening. 

Dit jaar moeten wij veel inkomstenbelasting betalen. Het administratiekantoor dat onze aangifte verzorgt adviseerde met een bank te praten om spaargeld te gebruiken voor het pensioengat wat een aftrekpost zou betekenen. Is dat verstandig?

Het kantoor bedoelt het afsluiten van een lijfrentespaarrekening. De inleg is aftrekbaar over het jaar waarin deze wordt betaald. De vraag is of u de hogere inkomstenbelasting over dit jaar of over vorig jaar betaalt? In het laatste geval bent u al te laat. Gezien de lage rentestand, de korte looptijd, de afsluitkosten en het fiscale keurslijf is het de vraag of het verstandig is zo’n rekening te openen.

Ook moet er daadwerkelijk aftrekruimte zijn. Is die er dan adviseer ik u te overwegen ook de levenslooprekening uit te laten betalen, u kunt dit jaar eenmalig gebruik maken van een extra vrijstelling. Niet doen als u daardoor in een hoger tarief komt. Op internet zijn veel sites te vinden waarop u de aftrekruimte kunt berekenen en een product afsluiten tegen vaak lagere kosten dan die van de bank.