Is rentemiddeling zinnig? Door Kapé Breukelaar

Artikelen

Vraag en antwoord

Kapé Breukelaar, financieel planner

Is rentemiddeling zinnig?

Ik lees steeds vaker over rentemiddeling waarmee de hypotheekrente kan dalen. Een jaar geleden heb ik mijn hypotheekrente voor 20 jaar tegen 3,3% vastgezet. Bovendien leen ik minder dan 80 procent van de woningwaarde. Bij mijn bank is de rente voor 20 jaar vast inmiddels gezakt naar 2,9% en dat scheelt behoorlijk. Heeft rentemiddeling zin?

Tot nog toe is het aanbod tot rentemiddeling bij banken en andere geldverstrekkers beperkt. In de loop van dit jaar wordt uitbreiding verwacht.
Bij rentemiddeling middelt u de oude hypotheekrente met een nieuwe. Stel dat iemand nog twee jaar lang 4% betaalt en liever overstapt naar 10 jaar vast tegen 2%, dan is de gebruikelijke route om een boeterente te betalen. U koopt het oude rentecontract af, betaalt de boete en profiteert direct van de nieuwe, lagere rente.
Veel huizenbezitters kunnen een boetebedrag van enkele duizenden euro’s niet zomaar missen. Bij rentemiddeling smeert u de boete uit over de nieuwe rentevaste periode. U betaalt dan bijvoorbeeld geen 2,0% aan nieuwe rente, maar 2,6%. Die rente staat dan voor tien jaar vast. Met de extra opslag van 0,6% aan rente betaalt u de boeterente dus de komende tien jaar af.
Wie het geld heeft om de boete ineens te betalen, is meestal voordeliger uit. Bovendien heeft u dan de vrijheid om over te stappen naar een andere geldverstrekker die een scherpere rente kan bieden.
Het andere alternatief is om uw huidige rentecontract uit te dienen en na afloop de rente lang vast te zetten. Het risico is dat de rente in de tussentijd stijgt.
In uw situatie staat de rente nog negentien jaar vast en zal middeling nauwelijks voordeel bieden. Ook bij spaarhypotheken is het voordeel vaak minimaal.

Download