Kan ik de ontslagvergoeding gebruiken om mijn hypotheek af te lossen?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Gaston Hendriks een vraag.

Ik heb een aantal jaren geleden een gouden handdruk (ontslagvergoeding) ontvangen en heb die toen op een bankspaarrekening gestort. Kan ik de ontslagvergoeding gebruiken om mijn hypotheek af te lossen?

Alleen in 2014 kunt u uw gouden handdruk geheel ineens laten uitkeren met een korting van 20% op de inkomstenbelasting. Dit betekent dat u bij een ontslagvergoeding van € 100.000 en een inkomstenbelastingtarief van 52% een belastingvoordeel heeft van € 10.400. Daarnaast is er een voordeel te behalen uit hoofde van de eigen bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is 5,65% tot een maximum van € 51.414 (2014).

Stem wel met uw financier af, welk bedrag u jaarlijks boetevrij mag aflossen op uw hypotheek. Verdeel de hypotheekaflossing desnoods over twee kalenderjaren.

Het bedrag dat u niet gebruikt voor de aflossing, verhoogt uw spaartegoed en hierover bent u jaarlijks vermogensrendementsheffing verschuldigd in box 3 van 1,2%.

Wanneer u binnenkort uw baan dreigt te verliezen is het wellicht verstandiger om de gouden handdruk niet aan te spreken en pas te gebruiken wanneer u geen of slechts een beperkt inkomen hebt. Bij een lager inkomen is de inkomstenbelastingdruk ook lager.