Kan ik de overwaarde van de woning met uit eigen geld voorfinancieren?

Kan ik de overwaarde van de woning met uit eigen geld voorfinancieren?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Jacqueline van der Vorm een vraag over een overbruggingskrediet.

Ik overweeg een ander huis te kopen, maar heb mijn eigen huis nog niet verkocht.

Om een overbruggingshypotheek te vermijden, zou ik eigen geld willen gebruiken, om het gat te dichten. Als het oude huis dan verkocht is, kan ik de overwaarde in het nieuwe huis steken en mijn kapitaal terugtrekken. Kan ik dit overbruggingsbedrag uit eigen geld financieren zonder hypotheekrenteaftrek in gevaar te brengen?

Stel dat u € 100.000 overwaarde uit uw oude woning verwacht en een nieuwe woning van € 225.000 koopt. Vanwege de bijleenregeling mag u dan een lening van € 125.000 aan gaan waar u de rente over mag aftrekken. Dat u de overige € 100.000 alvast zelf inbrengt is geen probleem. Stel nu dat bij verkoop de overwaarde echter maar € 50.000 blijkt te zijn en u dus achteraf liever een nieuwe lening van € 175.000 had gehad. De fiscus kan dan de renteaftrek over deze “extra” te lenen € 50.000 ter discussie stellen. Deze discussie kunt u voorkomen door vooraf aan de Belastingdienst een brief te sturen waarin u duidelijk maakt wat u van plan bent en dat het “oogmerkvereiste” van de uiteindelijke lening voor uw nieuwe woning is bedoeld, na investering van de eigenwoningreserve.