Kan ik het verevende pensioen dat ik ontvang uitstellen tot mijn eigen pensioendatum?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Jacqueline van der Vorm een vraag.

Ik ben 58 jaar en verwacht nog tot mijn 67ste door te werken om mijn studerende dochters te ondersteunen. Mijn ex-partner is 61 jaar en voor een deel met pensioen gegaan. Ik krijg vanwege de afgesproken pensioenverevening nu een klein bedrag uitgekeerd. Kan dit niet wachten tot ik zelf met pensioen ga? Of in mijn eigen pensioenpot worden gestort of in een lijfrente? En wanneer krijg ik de rest van het pensioen? Ook is het verschil tussen bruto en netto erg groot.

Bij een verdeling van het pensioen bij de echtscheiding (standaard verevening) krijgt u een deel van uw partners pensioen. Dit is onafhankelijk van uw eigen leeftijd en pensioen. Als uw ex volledig met pensioen gaat ontvangt u dan ook de rest. De belasting die door het ABP wordt ingehouden is als de loonbelasting op uw salaris; als dit teveel is kunt u dit verrekenen bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Heeft u het geld nu niet nodig en valt u na uw eigen pensionering in een lager belastingtarief dan is storten in een bancaire lijfrente inderdaad een optie. U moet dan wel een fiscaal aantoonbaar pensioentekort hebben om deze inleg af te mogen trekken. Op de site van de Belastingdienst staat hiervoor een rekenhulp.