Klopt het dat het saldo van mijn bancaire lijfrente niet in box 3 valt?

Klopt het dat het saldo van mijn bancaire lijfrente niet in box 3 valt?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Jacqueline van der Vorm een vraag.

Klopt het dat het totale saldo van mijn bankspaar product buiten box 3 valt en ik er dus geen vermogensbelasting van 1,2% over betaal? Dus niet opgeven bij mijn aangifte IB? Geldt dit ook als ik extra stortingen heb gedaan, dus naast al mijn jaarruimtes?

Ja, dat klopt. Het geblokkeerde saldo op een bancaire lijfrente valt in box 1 en is zodoende vrijgesteld van de heffing in box 3.

Indien er een fiscaal aantoonbaar pensioentekort is mag u de stortingen aftrekken van uw belastbaar inkomen. De uitkeringen worden te zijner tijd belast in box 1 als inkomen. Of dit fiscaal aantoonbare tekort er is, de jaarruimte of reserveringsruimte,  kunt u berekenen op de site van de Belastingdienst.

Als u bedragen op uw bankspaarrekening stort die niet binnen deze ruimtes vallen wordt hier bij de uitkering rekening mee gehouden.  Tot het bedrag van de niet in aftrek gebrachte premie of inleg kan de lijfrente dan onbelast worden uitgekeerd. De bewijslast hiervoor ligt bij u! Dit bedrag is sinds 2010 overigens wel beperkt tot maximaal € 2.269 per jaar. Stort u meer niet aftrekbare inleg dan vindt er nog steeds geen box 3 heffing plaats, maar zijn de uitkeringen wel geheel belast.