Wat te doen met een lijfrentespaarrekening die eerder uitkeert dan de AOW-leeftijd? door Frans Nieuwhof

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de Geldgids van de Consumentenbond. Deze week behandelt Frans Nieuwhof een vraag.

Ik heb bij de RABO een bankspaarsaldo. Het contract loopt af op mijn 65e verjaardag. Nu krijg ik pas na 65,5 jr mijn AOW. Loopt het contract automatisch door tot die tijd of moet/kan ik dat veranderen bij de bank? Ben ik verplicht het bedrag vrij te laten vallen op dat moment en het dan om te zetten in lijfrentes of kan ik dat ook uitstellen? En hoe doe ik dat?

U geeft aan dat u een bankspaarrekening heeft die omgezet moet worden in lijfrenteuitkeringen met een contract dat op uw 65ste jaar afloopt. U moet zelf bepalen wat u met het vrijkomende bedrag wilt gaan doen. Bij het bepalen van de ingangsdatum en de uitkeringsduur moet u rekening houden met de daarvoor geldende regels.

De uitkeringsfase moet uiterlijk ingaan in het jaar waarin u de 70-jarige leeftijd bereikt. U mag dus zelf bepalen of de rekening uit gaat keren op uw 65ste of tegelijk met het bereiken van uw AOW leeftijd (in uw geval 65,5 jaar). Wanneer de uitkeringen starten tussen uw 65-jarige en 70-jarige leeftijd en de uitkeringen op jaarbasis hoger zijn dan € 20.953(2014), dan moet de uitkeringsduur minimaal 20 jaar zijn. Is de uitkering lager dan mag u ook kiezen voor een kortere uitkeringsperiode. Die periode moet dan wel minimaal 5 jaar zijn.

Het is verstandig om samen met een financieel planner te bezien wat voor u de fiscaal meest voordelige oplossing is. Vanaf 65,5 jaar gelden er voor u lagere tarieven in de 1ste schijf van de Inkomstenbelasting. Het is fiscaal voordelig om te proberen de uitkeringen binnen die schijf te laten plaatsvinden.