Obligaties of sparen? Door Kapé Breukelaar

Artikelen

VRAAG EN ANTWOORD

 

Kapé Breukelaar, financieel planner

 

Obligaties of sparen?

                                 

Ik beleg al een aantal jaren en word daarbij geadviseerd door mijn bank. Tot dusverre heb ik altijd een mix van aandelen en obligaties gehad, soms aangevuld met wat vastgoed en goud. De resultaten zijn de laatste jaren prima. Ook de obligaties leverden meer op dan verwacht. Toch vraag ik me af of het deel in obligaties nog een juiste belegging is. Kan ik niet beter gaan sparen?

 

Obligaties spelen van oudsher een belangrijke rol in beleggingsportefeuilles, met name om de risico’s te dempen.
Nu de rente de laatste jaren sterk is gedaald, nemen de risico’s echter toe. Een stijging van de marktrente met een procent zal de koers van veel obligaties al snel met meer dan vijf procent doen dalen.
Bovendien leveren echt veilige obligaties minder dan een procent rendement per jaar op, zelfs als u het geld tien jaar vast zet.
Hoewel spaargeld niet veel meer rente zal opleveren dan obligaties, heeft u niet het risico van een koersdaling als de rente stijgt.
De keerzijde is dat bij een verdere rentedaling de obligaties nog in koers kunnen stijgen. Daarnaast bieden bijvoorbeeld staatsobligaties van sterke landen wat meer zekerheid dan een spaarsaldo bij de bank. Zeker als u een spaarsaldo aanhoudt boven de grens van het depositogarantiestelsel van €100.000.
Stel dat u nu €200.000 belegt, waarvan de helft in obligaties, dan kunt u dus overwegen om het obligatiedeel om te zetten in spaargeld.
De resterende €100.000 laat u gewoon in aandelenbeleggingen.
Waarschijnlijk bespaart u zich dan ook nog wat kosten. Veel beleggers betalen momenteel namelijk meer kosten voor het aanhouden van obligaties dan wat ze aan rendement ontvangen.
Dat is voor u nog een aanvullend voordeel.

Download