Waar ontvang ik de beste rente/beleggingsresultaat?

Waar ontvang ik de beste rente/beleggingsresultaat?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Judith Bootsman een vraag.

Ik heb een lijfrenteverzekering met een uitkerend kapitaal van € 600.000,-, waarvoor een levenslange periodieke uitkering aangekocht moet worden. Ik ben nu 65 jaar en ik wil de komende vijf jaar een extra inkomen als aanvulling op mijn pensioen van € 25.000. Voor het deel dat ik nog niet nodig heb, wil ik een bankspaarrekening met deposito (vaste rente) of beleggen openen tot mijn 70e. Waar ontvang ik de beste rente/beleggingsresultaat?

Los van welke aanbieder de beste rente biedt is het goed om te bepalen onder welk fiscaal regime uw lijfrenteverzekering valt om de fiscale consequenties goed in beeld te hebben. Is het een premie betalende polis van voor 16 oktober 1990 dan is het een oud-regime polis, mits na deze datum de premies niet meer zijn verhoogd. De opname mogelijkheden voor deze polissen zijn veel ruimer dan voor nieuw-regime polissen. Is het een nieuwe regime polis dan bent u meer gebonden aan de uitkeringsduur, ingangsdatum etc.

Op het moment dat u heeft bepaald onder welk fiscaal regime de polis valt, kunt u gaan zoeken naar een aanbieder die de beste rente biedt voor het deel dat u nog niet nodig heeft. Diverse vergelijkingssites, zoals bijvoorbeeld Banksparen-nu, bieden daar goede mogelijkheden voor.

Vrijwel alle betaal- en spaarrekeningen, lopende rekeningen en termijndeposito’s vallen onder het depositogarantiestelsel (DGS) . U bent dan per rekening houder gedekt tot een bedrag van € 100.000,-. Dit zou er voor pleiten om, gezien het bedrag, het saldo over verschillende aanbieders te verdelen. Maar dit kan extra kosten met zich meebrengen.