Waarom wordt aflossen op een spaarhypotheek afgeraden?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Gaston Hendriks een vraag.

Waarom wordt aflossen op een spaarhypotheek afgeraden?

Wanneer u uw spaarhypotheek aflost, spaart u ook niet meer tegen de hoge(re) spaarhypotheekrente en u verlaagt uw vrijstelling kapitaalverzekering eigen woning (KEW).

Een spaarhypotheek is een combinatie van een hypothecaire lening en een gemengde verzekering. De aflossing spaart u bij elkaar tegen dezelfde rente als de rente die u betaalt over de lening. De betaalde rente is fiscaal aftrekbaar in box 1.

De rente die u ontvangt op uw spaarhypotheek zal naar alle waarschijnlijkheid veel hoger zijn dan de actuele rente op uw overige spaarrekeningen en dat is in mijn ogen een goede reden om deze constructie in stand te houden.

Wanneer uw spaarhypotheek een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) is, dan is de waarde vrijgesteld van 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3 en is er sprake van een vrijstelling bij de uitkering wanneer u tenminste 15 jaar of langer premies hebt betaald. De vrijstelling per persoon bedraagt € 36.300 (2014) bij 15 tot en met 19 jaar of € 160.000 (2014) vanaf 20 jaar premiebetaling.

De vrijstelling is nooit hoger dan de eigenwoningschuld. Aflossingen op de spaarhypotheek verlagen uw vrijstelling.

Tip: Wilt u aflossen? Los dan af op uw aflossingsvrije lening.