Wanneer moet ik een eigen bijdrage AWBZ betalen en hoeveel is dit? door Frans Nieuwhof

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de Geldgids van de Consumentenbond. Deze week behandelt Frans Nieuwhof een vraag.

Wanneer moet ik een eigen bijdrage AWBZ betalen en hoeveel is dit?

 Als u in een zorginstelling verblijft moet u een eigen bijdrage betalen voor de zorg. Wanneer u in een zorginstelling terechtkomt en uw partner woont nog thuis, betaalt u de lage eigen bijdrage. Deze is maximaal € 819,40 per maand. Als u ongehuwd bent betaalt u in de meeste gevallen de hoge eigen bijdrage. Deze is maximaal € 2.248,60 per maand. Hoeveel u precies betaalt is afhankelijk van uw inkomen en vermogen.
Sinds 1 januari 2013 wordt door een wetswijziging het vermogen in box 3 boven vrijstelling (€ 21.139) meegenomen. Hiervan wordt 8% opgeteld bij het verzamelinkomen voor het bepalen van het bijdrageplichtig inkomen.
U kunt het vermogen in box 3 verlagen door te gaan schenken. Wanneer het vermogen in box 3 onder de vrijstelling komt, wordt het vermogen niet meer meegenomen.
Houd er wel rekening mee dat er naar het verzamelinkomen van twee jaar geleden wordt gekeken. De bijdrage voor 2014 wordt berekend met de gegevens van 2012. Als u dus in 2014 gaat schenken, heeft dit pas effect op de eigen bijdrage van 2017.