Wat wordt de ingangsdatum van mijn lijfrente: 65 of 65,5 jaar?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Frans Nieuwhof een vraag.

Ik heb bij de Rabobank een bankspaarsaldo. Het contract liep af op mijn 65e verjaardag. Nu krijg ik pas na 65,5jr mijn AOW. Loopt het contract automatisch door tot die tijd of moet/kan ik dat veranderen bij de bank? Ben ik verplicht het bedrag vrij te laten vallen op dat moment en het dan om te zetten in lijfrentes of kan ik dat ook uitstellen? En hoe doe ik dat?

Bij het bepalen van de ingangsdatum en de uitkeringsduur moet u rekening houden met de daarvoor geldende regels.

De uitkeringsfase moet uiterlijk ingaan in het jaar waarin u de 70-jarige leeftijd bereikt. U mag dus zelf bepalen of de rekening uit gaat keren op uw 65ste of tegelijk met het bereiken van uw AOW leeftijd (in uw geval 65,5 jaar). Wanneer de uitkeringen starten tussen uw 65- en 70-jarige leeftijd en de uitkeringen op jaarbasis hoger zijn dan € 20.953(2014), dan is de uitkeringsduur minimaal 20 jaar. Is de uitkering lager dan mag u ook kiezen voor een kortere uitkeringsperiode. Die periode moet dan wel minimaal 5 jaar zijn.

Het is verstandig om samen met een financieel planner te bezien wat voor u de fiscaal meest voordelige oplossing is.