Zal ik met een bedrijf in zee gaan dat een rendement van 10 procent belooft?

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Iris Brik een vraag.

Onlangs werd ik gebeld door een bedrijf dat een rendement van tien procent op mijn spaargeld beloofde. Kan ik met hen in zee gaan?

Deze bedrijven staan bekend als zogenaamde boilerrooms. Een boilerroom is een organisatie, die met behulp van gehaaide verkopers potentiële beleggers opbellen om te beleggen in waardeloze of nepaandelen. Deze personen deinzen er niet voor terug u onder druk te zetten. Daarbij maken ze gebruik van betrouwbaar ogende websites en namen die lijken op die van bekende financiële organisaties. Check of deze partij niet op de waarschuwingslijst tegen boilerrooms voorkomt.

Sowieso moet u nooit op een belegging ingaan zonder degelijke voorbereiding vooraf. Zo zult u zelf eerst moeten bepalen met welk doel u wilt gaan beleggen en welk rendement u daarvoor nodig heeft. Misschien heeft u dat hoge rendement helemaal niet nodig. Uiteraard zult u aan de aanbiedende partij kritische vragen moeten stellen over de kosten, de risico’s en in- en uitstapmogelijkheden etc.

Tot slot kunt u zich afvragen waarom een bedrijf dat zegt zulke mooie rendementen te maken, nog aan telefonische acquisitie moet doen. Iets wat goed is vertelt zich vanzelf wel rond. Daar is helemaal geen agressieve verkoopactie voor nodig. Bezint dus eer gij begint!