Aanvullend pensioen opbouwen over inkomen boven de € 100.000

Aanvullend pensioen opbouwen over inkomen boven de € 100.000

Wekelijke rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week Paul van der Kwast over aanvullend pensioen opbouwen boven de € 100.000.

Door nieuwe belastingregels kan ik als ondernemer niet langer pensioen opbouwen over inkomen boven de € 100.000. Ik verdien jaarlijks meer dan dat bedrag. Kan ik nog op een andere manier aanvullend pensioen opbouwen?

Als u meer dan € 100.000 verdient, kunt u een zogenaamde nettolijfrente opbouwen. Bij een reguliere lijfrente (ook wel banksparen genoemd) is de premie aftrekbaar. Pas de uitkeringen – na uw pensionering – worden belast. Bij een nettolijfrente, gebaseerd op het inkomen boven de € 100.000, is de premie niet aftrekbaar en zijn de uitkeringen ook niet belast.

Wat is dan nog het voordeel boven ‘gewoon’ sparen en/of beleggen in box 3? U betaalt over het opgebouwde tegoed geen vermogensrendementsheffing (1,2 procent). Nadeel is dat u zich wel aan de fiscale regels voor lijfrentes moet houden en niet zomaar geld mag opnemen. Als u spaart of belegt in box 3 betaalt u weliswaar belasting over dat vermogen, maar u hoeft zich niet aan deze fiscale regels te houden. U kunt wanneer u maar wilt over het vermogen beschikken. Ander nadeel van de nettolijfrente is dat er, voor zover ik weet, maar weinig aanbieders zijn.