Zo werkt het

Adviestraject

U kunt bij de VOFP terecht voor het opstellen van een compleet financieel plan. Uw totale financiële situatie wordt dan geanalyseerd en wij geven u waar nodig advies. Vaak worden er ook actiepunten met u besproken. Maar ook met minder complexe vragen kunt u bij ons terecht. Heeft u een vraag over uw pensioen, een woekerpolis, beleggingen of uw hypotheek? Wij geven u graag advies.

De financieel planners van de VOFP gaan gestructureerd te werk. Hoewel het adviestraject per financieel planner verschilt, is dit op hoofdlijnen als volgt:

 

financieel plan maken

1

1. Kennis maken

Het eerste gesprek is bedoeld om kennis te maken en om uw vraag of vragen kort aan te stippen. Verder bespreekt de financieel planner op hoofdlijnen uw financiële situatie. Vervolgens zal hij of zij laten weten op welke manier hij uw vragen kan beantwoorden en tegen welke prijs.

2

2. Inventariseren

Gaat u akkoord met de offerte van de financieel planner, dan zal na een – vaak uitgebreide – inventarisatie van alle relevante gegevens en documenten, de financieel planner voor u aan de slag gaan.

3

3. Adviseren

De financieel planner maakt uw financiële situatie inzichtelijk, wijst u op mogelijke financiële risico’s in de toekomst, geeft antwoord op uw vragen en kijkt of uw doelstellingen haalbaar zijn.

In een schriftelijk financieel plan komen alle voor u relevante onderwerpen aan de orde, en weet u precies welke acties u moet ondernemen. Het financieel plan bespreekt de financieel planner samen met u.

4

4. Uitvoeren

De financieel planner kan u helpen bij de uitvoering van het financieel plan, zoals het bespreken van de hypotheek bij uw bank of het aanpassen van uw levensverzekering.

5

5. Onderhouden

Uw persoonlijke (financiële) omstandigheden kunnen wijzigen, maar ook (fiscale) wetgeving verandert regelmatig. Daarom is het verstandig om jaarlijks een update te laten maken van uw plan door uw financieel planner.

Kosten voor het maken van een financieel plan

De financieel planners van de VOFP werken met een uurtarief dat varieert per adviseur. De kosten van een financieel plan of advies zijn afhankelijk van uw vragen, de complexiteit van uw financiële situatie en de wijze van aanlevering van de documenten.

De meeste financieel planners geven u vooraf een prijsindicatie. Zo weet u vooraf precies waar u aan toe bent.

Een financieel plan levert u vaak financieel voordeel op. Meestal haalt u de kosten van het financiële plan er gemakkelijk uit. Het te behalen voordeel kan ‘m zitten in het besparen van belasting. Maar ook door slimmer te beleggen of overbodige financiële producten van de hand te doen, kunt u vaak geld besparen. Daarnaast weet u dat u volstrekt onafhankelijk advies krijgt en dat de financieel planner geen overbodige financiële producten verkoopt. U krijgt hiermee meer grip op uw financiën en dat zal u bovenal veel rust geven.