Belastingaangifte 2015: let op deze vergeten aftrekposten door Paul van der Kwast

Belastingaangifte 2015: let op deze vergeten aftrekposten door Paul van der Kwast

Sommige aftrekposten worden vaak over het hoofd gezien. Nu de jaarlijkse belastingaangifte weer voor de deur staat, is het tijd om even scherp te zijn.

Het duurt nog even, maar de jaarlijkse belastingaangifte komt weer dichterbij. Voor wie aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting 2015, alvast een opfrissertje. Vergeet niet om na te gaan of je van onderstaande aftrekposten gebruik mag maken.

  • Doe zelf aangifte! De voornaamste aftrekpost vind je misschien wel door zelf aangifte te doen. Doet je boekhouder of accountant de aangifte, open dan in elk geval het online-aangifteprogramma van de Belastingdienst en lees dat goed door. Zo kom je misschien op aftrekposten waarvan je niet wist dat die bestonden.
  • Schulden mag je van je bezittingen in box 3 aftrekken. Dus als je rood staat bij de bank, een persoonlijke lening hebt lopen of geld hebt geleend van je ouders (niet voor je huis) mag je dat bedrag van je spaargeld, beleggingen en ander vermogen aftrekken. Er is wel een drempel van 3.000 euro per persoon. Hypotheken tellen (meestal) niet mee, want die vallen doorgaans in box 1.
  • Oversluitkosten. Heb je, zoals veel mensen de afgelopen tijd, je hypotheek overgesloten naar een lening met een lagere rente, dan heb je waarschijnlijk kosten betaald. Het gaat dan om afsluitkosten, maar soms ook om advies-, taxatie- en notariskosten.  Deze kosten zijn als ‘aftrekbare financieringskosten’ aftrekbaar van je inkomen. Ook de eventuele boeterente is aftrekbaar.
  • Lijfrentepremie. De Belastingdienst verdient jaarlijks miljoenen euro’s doordat mensen meer premie betalen dan ze mogen aftrekken volgens de jaarruimte. Bijvoorbeeld omdat ze al heel lang geleden een lijfrentepolis hebben lopen en niet beseffen dat je tegenwoordig alleen een lijfrente mag opbouwen als je een pensioengat hebt; tot eind jaren negentig hoefde je geen pensioengat te hebben. Ook zijn veel mensen te lui om elk jaar de inleg aan te passen aan hun inkomen in het voorgaande jaar. Wat je maximaal mag aftrekken in een jaar hangt namelijk af van je inkomen in het voorgaande jaar. Vergeet je de inleg af te trekken, dan betaal je twee keer inkomstenbelasting over je pensioen!
  • Verhuurkosten. Heb je je huis het afgelopen jaar verhuurd aan bijvoorbeeld toeristen? Dan moet je 70 procent van de inkomsten aangeven. Je mag daar wel de gemaakte kosten van aftrekken. Denk aan wervingskosten voor Airbnb en andere bureaus, extra stookkosten, schoonmaakkosten en toiletspullen.
  • Giften aan goede doelen. Als het goede doel staat geregistreerd als ANBI (prachtig belastingproza: Algemeen Nut Beogende Instelling) is een gift aftrekbaar voor zover die uitkomt boven de 1 procent van je inkomen. Maar als het een periodieke gift is, is de gift volledig aftrekbaar, vanaf de eerste cent. Een periodieke gift is een donatie gedurende minimaal 5 jaar. Je moet zo’n gift op papier vastleggen. Dat kan op een speciaal formulier dat je vanaf de site van de Belastingdienst kunt downloaden. De meeste mensen geven toch elk jaar aan dezelfde doelen, dus waarom zou je er niet voor zorgen dat die donaties volledig aftrekbaar zijn?
  • Dividendbelasting. Veel mensen betalen zonder het te beseffen dividendbelasting. Als Nederlandse aandeelhouder mag je die belasting terugvragen bij de post ‘Te verrekenen bedragen’. Op het jaaroverzicht van je bank of broker staat hoeveel aan dividendbelasting is ingehouden.