Je erft een ton: dilemma bij een erfenis (NRC Handelsblad)

Je erft een ton: dilemma bij een erfenis (NRC Handelsblad)

Een erfenis krijgen voelt positief, maar het kan de ontvanger voor een dilemma plaatsen: waarvoor ga ik dit extra geld gebruiken? Ons VOFP-lid Hanneke Wolff-Rierink werkte mee aan dit artikel over de keuzes bij erven van Rentsje de Gruyter van NRC Handelsblad.

Dilemma bij een erfenis

Als financieel adviseur helpt Wolff-Rierink mensen met wat ze een erfenis kunnen doen.
Door overzicht te geven over de huidige inkomsten en uitgaven. Daaruit blijkt vaak wat de gevolgen zullen zijn bij tegenslag. (Denk aan: je baan verliezen, ziekte, een scheiding, etc). Als het effect hiervan te groot lijkt, dan is het logisch zijn meer geld in reserve te houden.

Niet alleen maar serieuze dingen doen

Financieel planner en VOFP-lid Hanneke Wolff-Rierink vertelt haar klanten dat ze niet alleen maar serieuze dingen met een erfenis moeten doen. „Stel jezelf óók de vraag wat je leven fijner zou maken.” De meeste mensen die zij spreekt, kiezen voor een combinatie van “iets verstandigs, iets voor later en iets leuks”.

Deze simpele regel gebruikte ze zelf, toen haar moeder onlangs overleed.
Ze besloot haar hypotheek over te sluiten, waardoor ze nu veel lagere woonlasten heeft. De boete voor het openbreken en de rekening van de notaris en de hypotheekadviseur betaalde ze van de erfenis. Dat was het verstandige deel. Voor het deel ‘iets voor later’ koos Wolff-Rierink voor verduurzaming van haar huis. Met het leuke deel is ze nu druk bezig een keuze te maken.

Bepaal welke risico’s je wil nemen

Hierna kijk je wat het risico is dat iemand wil nemen met het geld. Je kan iets te ambitieuze mensen waarschuwen dat beleggen ook schaduwkanten heeft. Aan de andere kant heb je mensen die zijn opgevoed met het idee dat je geen schulden mag hebben. En die er dan voor kiezen om de hypotheek af te lossen, hoewel dat financieel gezien niet handig is. Maar vindt financieel planner Wolff-Rierink: „Hun leven wordt er oprecht leuker op zonder schulden. En als dat zo is, laat ze dan met die erfenis vooral hun hele hypotheek aflossen.”

Mensen die hun financiële zaken al goed op orde hebben, kunnen er aan denken om er leuke dingen mee te gaan doen. Eerder stoppen met werken, schenken aan kinderen, helpen met de studieschulden van kleinkinderen.

Houd je je dilemma bij een erfenis? Drie vragen

Ook is er hulp voor mensen die werkelijk geen idee hebben wat ze met de erfenis moeten doen.
Wolff-Rierink legt hen drie vragen voor: Wat zijn je verlangens in het leven? Als je alle geld van de wereld hebt, wat doe je dan? Als je nu zou horen dat je over vijf jaar onverwacht, pijnloos overlijdt – wat wil je dan de komende jaren nog doen?”
Die vragen helpen te vinden wat je gemist hebt in je leven en waar je van genoten hebt.

In de rest van het artikel in de NRC wordt dieper ingegaan op vier vaak gekozen opties voor het gebruik van een erfenis: buffer, hypotheek, pensioen of pensioengat en schenking.

(Verschenen in : NRC, 28 November 2020.)