Een financieel plan geeft rust in onzekere tijden!

Een financieel plan geeft rust in onzekere tijden!

Je hoeft niet rijk te zijn om een financieel plan te laten maken. Integendeel, juist als je niet onbeperkte middelen hebt, bewijst een financieel plan zijn nut.

Overal hoor, zie en lees je verhalen over: “kan je nog rondkomen van het inkomen dat je in het gezin hebt of niet?”. Het lijkt wel of we steeds meer gaan betalen, in de supermarkten, aan energiekosten, aan hypotheekrente, noem maar op. Het inkomen blijft echter voor veel mensen hetzelfde en dan rijst de vraag: hoe kom je nog rond elke maand?

Het is uiteraard een hele legitieme vraag, alleen bedenk ik mij dan, als financieel planner en estate planner (dat is iemand die adviseert over erven en nalaten en schenken): hoe komt het dat je nu in deze situatie zit? Had je het kunnen voorkomen? Ik denk dat in veel situaties het antwoord op deze vragen bevestigend is. Je kunt je financiële situatie veel beter plannen, bij leven én bij onverhoopt overlijden van een van beiden.

 

Life event

Financiële planning is voor iedereen belangrijk. Bij elk “life-event” zoals wij dat noemen, zou je een update moeten laten maken. Belangrijke life-events, waarbij het verstandig is om met een financieel planner in gesprek te gaan, zijn:

  • Samenwonen, trouwen en kinderen krijgen
  • Het kopen van een woning
  • Het veranderen van baan
  • Het starten van een eigen onderneming

Bij al deze events hoort de vraag:
Hoe ziet het langlevenscenario eruit – oftewel, hoe verloopt mijn financiële situatie als ik 85 jaar of ouder wordt? Kan ik het uitgavenpatroon blijven hanteren tot ik overlijd?

 

Overlijden

Een tweede belangrijke vraag is: hoe ziet de situatie eruit als ik onverhoopt eerder kom te overlijden of wat als ik ziek word terwijl ik nog lang niet met pensioen ben? Kan ik dan nog steeds het uitgavenpatroon aanhouden of doe ik er goed aan een aanvullende verzekering af te sluiten?

Weet je eigenlijk hoe het nu geregeld is als een van beiden onverhoopt overlijdt? Kan je dan nog rondkomen met het inkomen dat je zelf hebt en het eventuele nabestaandenpensioen dat je krijgt van je overleden partner?

Als je nu een andere woning koopt, kijk dan goed verder of je in alle situaties je leven kan blijven betalen. Laat een financieel planner meerekenen op de drie scenario’s die iedereen zou moeten laten maken:

  • Lang leven – kan je samen 85 jaar worden met het inkomen en vermogen dat je hebt?
  • Kort leven – kan de ander alles blijven betalen, mocht de een onverhoopt overlijden?
  • Leven bij ziekte – wat als je ziek wordt en niet meer kan werken – hoe ziet het financiële leven er dan uit voor jou en je gezin?

 

Fiscaal optimaal

Leden van de Vereniging van Onafhankelijk Financieel Planners (VOFP) hebben alle kennis in huis om deze belangrijke vragen te kunnen beantwoorden. Sterker nog, wij kijken nog een stapje verder: hoe kunnen we fiscaal optimaliseren in privé en/of ook voor de onderneming die je wellicht hebt. Daarbij pakken we ook altijd het deel van estate planning op: zijn je testamenten en eventueel huwelijksvoorwaarden of samenlevingscontract wel up to date, sluiten die aan bij de huidige wet-  en regelgeving én bij de wensen en het leven dat je leidt?

Kortom: ik doe een oproep aan alle mensen in Nederland, met een klein of een groot vermogen, met een hoog of laag inkomen: laat een financieel plan maken van jouw leven! Aan werkgevers zou ik de tip willen geven, biedt het maken van een financieel plan aan als secundaire arbeidsvoorwaarde. Want financiële planning geeft rust als je weet dat je in moeilijke tijden financieel kan blijven rondkomen!

 

Diana Dutilh is financieel planner en estate planner bij &Dutilh in Rotterdam