Eigen woning splitsen: droom of nachtmerrie?

Eigen woning splitsen: droom of nachtmerrie?

Vraag

Mijn vrouw (60) en ik (62) hebben een ruime woning met 4 verdiepingen. Het huis is te groot nu de kinderen niet meer thuis wonen, maar we willen niet verhuizen. We overwegen om het souterrain te verhuren. Dat kan makkelijk, want dat heeft een eigen ingang. Iemand raadde ons aan de woning te splitsen vanwege de financiële voordelen. Wat zijn die voordelen en zijn er ook nadelen van het splitsen van ons huis?

Antwoord

Er zijn twee soorten splitsing: een bouwkundige splitsing en een juridische (kadastrale) splitsing.

Bij de bouwkundige splitsing verbouwt u de woning zo, dat er een eigen ingang is, sanitair en een keuken. Als u alleen wilt verhuren, is dat voldoende.

Bij een juridische splitsing maakt u van 1 woning, 2 woningen. Er komen 2 huisnummers. U kunt de afgesplitste woning dan apart verkopen.

 

Waarom Splitsen

Overwegingen om een woning te splitsen, zijn:

  • Financiële overwegingen: extra inkomsten door verhuur of door verkoop van een deel van uw huis. Meestal zijn de 2 gesplitste woningen samen meer waard dan de woning vóór de splitsing.
  • Sociale overwegingen: In de huidige krappe woningmarkt creëert u extra woonruimte.
  • Vermogensoverdracht aan uw kind: na een juridische splitsing en verkoop van een deel van het huis kunt u uw kind met een schenking of familiehypotheek helpen een eigen woning te kopen op de huidige overspannen woningmarkt.

 

Hoe werkt splitsen van uw huis?

U moet altijd een vergunning aanvragen. In beide varianten moet het huis aan nogal wat eisen voldoen. Denk aan gemeentelijke eisen (bestemmingsplan) met bouwkundige en veiligheidsvereisten, zodat de leefbaarheid in stand blijft. Bijvoorbeeld een minimale woonoppervlakte. Per gemeente verschillen de eisen.
Zowel een bouwkundige als een juridische splitsing gaat gepaard met hoge kosten: duizenden euro’s voor gemeentelijke procedures, de architect, de verbouwing en de notaris die de splitsingsakte opstelt, maar die ook de oprichting van de Vereniging van Eigenaren (VvE) regelt. Het kost al snel een jaar voordat alles geregeld is.

Zowel bij verhuur voor langere tijd als wanneer u de woning verkoopt, valt het deel waarin u zelf niet meer woont na de splitsing in box 3. U moet over dat deel vermogensbelasting betalen.

Houd ook rekening met de sociale gevolgen als u uw huis gedeeltelijk verhuurt of verkoopt. Iemand anders komt heel dicht bij u wonen. Gaat dat goed? Is uw privacy gewaarborgd? Bezint dus voor u begint!

Conclusie

Er zitten nogal wat haken en ogen aan het splitsen van de woning. Laat u goed voorlichten en informeer eerst bij uw gemeente wat de regels zijn.

Een onafhankelijk financieel planner kan u laten zien wat de financiële gevolgen zijn. Hij of zij kan verschillende scenario’s doorrekenen, leuke en minder leuke, zoals het scenario dat u komt te overlijden. Wat moet u dan regelen? Kortom, laat u informeren door een onafhankelijke professional, die geen andere belangen heeft dan uw belang.

Annemarie van Amelrooij Carine Heineman, Marcel Duijvekam en Greet Vernooij Onafhankelijk financieel planners te Utrecht, Delft, Amsterdam en Nederhorst den Berg.