Hoe kan financiële planning mij helpen bij het realiseren van mijn (levens)doelen?

Hoe kan financiële planning mij helpen bij het realiseren van mijn (levens)doelen?

‘Heb jij doelen of levensdoelen?’ Vraag eens om je heen en vrijwel iedereen zal volmondig ‘ja’ antwoorden. Deze doelen zijn voor een ieder verschillend. Waar de één een wereldreis wil maken of eerder wil stoppen met werken, is de ander op zoek naar een nieuw huis of wil die zijn/haar kinderen helpen met de aankoop van een eigen woning. Velen hebben deze doelen nog niet concreet gemaakt. Wanneer wil je met pensioen of wanneer is het verstandig een nieuwe woning aan te kopen? Financiële planning maakt deze zaken concreet.

Kijk eerst wat je doelen zijn

Als je dan jouw doelen gemaakt hebt, komt de volgende vraag op: is het financieel gezien haalbaar? Op deze vraag kan een financieel planner heel goed antwoord geven. Een financieel planner denkt met je mee!

We kijken samen naar de doelen die jij gesteld hebt. Waar staan we nu en waar willen we heen? Hoe passen deze doelen in jouw financiële situatie? Hoe kunnen we de middelen die we nu hebben financieel en fiscaal gezien optimaal inzetten om uiteindelijk tot het doel te komen? Wat hebben we nodig om ervoor te zorgen dat we ons leven ook vanaf de AOW leeftijd op een financieel verantwoorde manier kunnen voortzetten? Hoe ziet het financiële plaatje er over 20 jaar uit als we nu een bepaalde keuze maken?

Verschillende scenario’s

Deze vragen werken wij, financieel planners, uit aan de hand van verschillende scenario’s van nu tot over 30, 40 of misschien wel 50 jaar, waarbij we rekening houden met eventuele onverwachte gebeurtenissen. Het vooraf uitgestippelde plan kan er zo maar anders komen te zien vanaf het moment dat je ziek wordt of onverhoopt komt te overlijden. Door hier vooraf bij stil te staan, inzichtelijk te maken én op in te spelen, beperken we de hobbels die je gedurende jouw reis richting het einddoel tegenkomt.

Financiële planning leidt tot betere keuzes

Door middel van de verschillende scenario’s creëren we inzichten. Door dat inzicht ben je gedurende jouw weg, richting het bereiken van jouw levensdoel, beter in staat om de juiste keuzes te maken.

Wil jij weten wat wij financieel planners voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Diana Dutilh is financieel planner bij &Dutilh in Rotterdam.