Hoe kan mijn dochter drie hypothecaire leningdelen in één lening samenvoegen?

Hoe kan mijn dochter drie hypothecaire leningdelen in één lening samenvoegen?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Martijn van Hulten een vraag.

Mijn dochter heeft een hypotheek bij ING. Of eigenlijk 3 hypotheken. Nu wil ze die drie in één lening samen laten komen. Maar ING wil dat niet. Hoe krijgen we dat toch voor elkaar?

Een hypotheek wordt door de bank vaak gesplitst in verschillende leningdelen. Vaak omdat bijvoorbeeld één deel gekoppeld is aan een bankspaarrekening. Of omdat de periode dat de rente aftrekbaar is afwijkt. Als dit het beleid van de bank is kan uw dochter daar weinig aan veranderen.

Verschillende leningen kunnen echter ook in haar voordeel zijn. Want daarmee kan zij het risico van rentewijzigingen beperken. Met de hele lening op één rentevaste periode loopt zij namelijk een groot risico. Als die rentevastperiode over 10 jaar afloopt en de rente is op dat moment toevallig op een hoogtepunt, dan moet ze met de hele lening over naar die hoge rente. Met drie leningdelen van bijvoorbeeld 5, 10 en 20 jaar vast is het oversluitrisico veel minder. Als de rente over 10 jaar weer heel hoog is, dan heeft zij voor dat deel pech. Maar die andere twee leningdelen komen misschien wel vrij in een periode van lage rente.

Ik zou zeggen: maak van dit nadeel een voordeel!