Zo vind je een geschikte financieel planner

Zo vind je een geschikte financieel planner

Er is genoeg financieel advies te koop. Maar hoe zorg je ervoor dat je objectief financieel advies krijgt. Zonder dat de adviseur twee petten op heeft? Zoek het bij een onafhankelijk financieel planner!

Veel mensen hebben behoefte aan goed financieel advies. Recent nationaal en internationaal onderzoek door FPSB Ltd (Financial Planning Standards Board) laat zien dat 50 procent van de mensen zich wel eens zorgen maakt over de financiën. En dat 20 procent zich financieel onzeker voelt.

 

Niet alleen voor de rijken

Toch weten veel mensen niet waar ze moeten beginnen met het zoeken van een geschikte adviseur. Het beeld bestaat dat financiële planning duur is, dat het moeilijk is om iemand te vinden die je vertrouwt en dat financiële planning alleen maar voor de rijken is.

Maar wat blijkt: mensen die al samenwerken met een financieel planner – en die zijn lang niet allemaal rijk – hebben een heel ander beeld: zij ervaren dat financiële planning meer oplevert dan het kost. Verder vertrouwen zij hun financieel planner en ongeacht hun leeftijd en rijkdom geeft deze groep aan dat ze zich beter voelen als ze advies hebben gekregen van een financieel planner.

 

Tevredener met een financieel planner

In het onderzoek is aan ruim 15.000 consumenten in vijftien landen (waaronder Nederland) gevraagd hoe ze hun kwaliteit van leven ervaren. Wat blijkt? Er is verschil tussen mensen die geen financieel adviseur hebben, mensen die een financieel adviseur hebben en mensen die samenwerken met een gecertificeerd financieel planner (herkenbaar aan het CFP-keurmerk). Het gevoel van levenskwaliteit, vertrouwen en tevredenheid is zo’n 10 procent hoger bij mensen die advies krijgen van een gecertificeerd financieel planner.

Het antwoord lijkt dus simpel: heb je behoefte aan goed financieel advies, zorg dat je in contact komt met een CFP-financieel planner. Je vindt deze professionals via https://ffp.nl/vind-een-planner/.

Het minder simpele antwoord is: er zijn in Nederland zo’n 3.000 gecertificeerd financieel planners. Allemaal hebben ze een goede opleiding gevolgd, een examen afgelegd, ze volgen permanente educatie en ze zijn gehouden aan een integriteitscode. Toch zijn er grote verschillen in aanpak.

Wat bij jou past, is afhankelijk van je vragen en behoefte. Er zijn verschillende soorten specialisten: vermogensadviseurs, echtscheidingsadviseurs, hypotheekadviseurs, etc. Op de website kun je filteren op een specialisme en/of een regio. Dat helpt.

 

Onafhankelijk advies

Een bijzonder groep gecertificeerd financieel planners heeft zich verenigd in de VOFP: Vereniging van Onafhankelijk Financieel Planners. Zij voldoen aan dezelfde vakbekwaamheidseisen als hun 3.000 collega’s in het land (en ruim 210.000 collega’s wereldwijd), maar zij onderscheiden zich met hun aanpak. Zij verkopen geen financiële producten, zij verkopen alleen hun kennis en ervaring. En zij werken uitsluitend op basis van een uurtarief. Meer weten? Maak eens een afspraak met één van deze financieel planners, zie www.vofp.nl.

Andrea Middel is financieel planner bij DURF in Amersfoort.