Hoe voorkom ik dat ik negatieve rente betaal?

Hoe voorkom ik dat ik negatieve rente betaal?

Steeds meer banken rekenen negatieve rente op spaargeld. Hoe voorkom je dat je moet betalen om te mogen sparen?

Beleggen

Je kunt zeer defensief gaan beleggen, maar je moet geld dat je belegt niet op korte termijn nodig hebben, omdat zelfs aan zeer defensief beleggen risico’s zijn verbonden. Een vuistregel is dat als de termijn waarop je het geld nodig hebt minder dan twee jaar is, dat je dan niet moet gaan beleggen. Heb je tot vijf jaar tijd, dan zou je eventueel zeer defensief kunnen beleggen. Maar nogmaals, ook na vijf jaar kan het rendement negatief zijn.

Meerdere banken

Een beter alternatief is wellicht je spaargeld over verschillende banken te spreiden. De vraag is alleen of de grens nog lager wordt dan-ie nu al is. De meeste banken hanteren momenteel een grens van € 100.000 voor de negatieve rente.

Een andere optie is geld in deposito’s weg te zetten. De rente is dan wel laag, maar niet negatief. Je geld staat dan wel voor een aantal jaren vast. Als de marktrente tussentijds stijgt, krijg je die niet op je lopende deposito vergoed. En een onverwachte grote uitgave kan je dan niet zonder gevolgen (boete) uit het deposito halen.

Aflossen

Wat bijna altijd aantrekkelijk is, is leningen aflossen. Vraag je bank wat het oplevert als je op de hypotheek aflost. Houd in ieder geval rekening met de eventuele boeterente. Op de site van de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis vind je veel informatie over de voor- en nadelen van het aflossen van je hypotheek. Weet bovendien dat als je hypotheek lager wordt mogelijk de hypotheekrente omlaag gaat. Die is namelijk vaak mede afhankelijk  van de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van je huis.

Oversluiten hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek kan heel aantrekkelijk zijn als je nu relatief veel rente betaalt. Oversluiten kan dan tegen de actuele lage rente. Houd ook dan rekening met de boeterente. Je bank kan hiervoor een berekening op maat maken. De boeterente is fiscaal aftrekbaar van je inkomen in box 1.

Exotische oplossingen

En je hebt nog exotische oplossingen zoals een NSW landgoed kopen, schaarse kunst of die zeldzame Bugatti. Maar dergelijke oplossingen vergen veel research om een goede afweging te maken.

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 16% van de mensen gewoon negatieve rente betaalt over hun spaargeld. In afwachting van betere tijden. Veel succes met je overwegingen!

Dick Kruijt is financieel planner bij Kruijt Concultancy & Training in Nieuwegein.