Huurtoeslag na overlijden of scheiding

Huurtoeslag na overlijden of scheiding

Twee bijzondere regels die u geld kunnen opleveren.  

Na een overlijden of een scheiding komen er veel dingen op je af, zowel emotioneel als zakelijk. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van twee belangrijke regels waarmee de Belastingdienst u tegemoet komt als je niet in aanmerking komt voor de huurtoeslag vanwege een te hoog inkomen of te veel vermogen.

-1- Verdeling box 3 vermogen
Indien je in het jaar van overlijden of scheiding van je partner een huurwoning gaat bewonen en je wilt huurtoeslag aanvragen, dan is naast je inkomen ook de waarde van het vermogen  per 1 januari van dat jaar van belang. Heb je per ongeluk meer dan het maximale vermogen( €36.952 in 2024) toegedeeld gekregen en  merk je dat nadat de bezwaarperiode voor een wijziging van de aanslag inkomstenbelasting is verstreken, dan kun je aan de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst verzoeken om het vermogen tussen jou en je toeslagpartner anders te verdelen zodat je wel voor de huurtoeslag in aanmerking komt.  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/vermogen-verdelen-belastingaangifte-toeslagen

-2- de 10%-regeling
Ontving je samen met je partner al huurtoeslag en is na de scheiding het inkomen van je ex-partner in het laatste jaar waarin jullie nog bij elkaar waren met meer dan 10% gestegen, dan kun je verzoeken om dat inkomen niet mee te tellen voor het bepalen van het gezamenlijk inkomen voor de toeslagen.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/hoe_werken_toeslagen/kan_ik_toeslag_krijgen/inkomen/deel-van-het-jaar-een-toeslagpartner/10-procent-regeling-uit-elkaar

En heb je hulp of begeleiding nodig van iemand die even met je meedenkt of alles wel goed geregeld is na de scheiding? Laat je dan informeren door een onafhankelijk financieel  planner, die geen andere belangen heeft dan uw belang.

Greet Vernooij is financieel planner in Nederhorst Den Berg.