Hypotheek voor verbouwing en aankoop auto

Hypotheek voor verbouwing en aankoop auto

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Paul van der Kwast een vraag.

Mijn huis (WOZ-waarde € 240.000) is hypotheekvrij, maar ik wil een nieuwe hypotheek van € 40.000 afsluiten voor een verbouwing en voor de aankoop van een auto. Waarmee moet ik rekening houden?

U kunt een nieuwe hypotheek afsluiten. Die valt dan in twee stukken uiteen: Een deel dat u gebruikt voor de verbouwing van uw woning en een deel voor de aankoop van een auto.

Een lening die u gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, maar ook voor een verbouwing of renovatie, valt in box 1. Dat betekent dat de rente aftrekbaar is als u de lening annuïtair of lineair aflost. Echter, alleen de rentelasten die uitkomen boven het woningwaardeforfait van € 1.800 zijn aftrekbaar. Met de huidige lage rente is dat bij een lening van € 40.000 waarschijnlijk niet het geval. Als u liever een aflossingsvrije hypotheek afsluit, valt deze in box 3 en dan is de rente niet aftrekbaar.

Een deel gebruikt u voor de aankoop van een auto (of een ander consumptiegoed). Dit deel van de financiering valt altijd in box 3. U mag het bedrag van de lening (behalve de drempel van € 3.000) aftrekken van uw vermogen in box 3. U betaalt dan minder vermogensrendementsheffing.