Hypotheek voor verbouwing en aankoop auto

Consumentenbond

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Paul van der Kwast een vraag.

Mijn huis (WOZ-waarde € 240.000) is hypotheekvrij, maar ik wil een nieuwe hypotheek van € 40.000 afsluiten voor een verbouwing en voor de aankoop van een auto. Waarmee moet ik rekening houden?

U kunt een nieuwe hypotheek afsluiten. Die valt dan in twee stukken uiteen: Een deel dat u gebruikt voor de verbouwing van uw woning en een deel voor de aankoop van een auto.

Een lening die u gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, maar ook voor een verbouwing of renovatie, valt in box 1. Dat betekent dat de rente aftrekbaar is als u de lening annuïtair of lineair aflost. Echter, alleen de rentelasten die uitkomen boven het woningwaardeforfait van € 1.800 zijn aftrekbaar. Met de huidige lage rente is dat bij een lening van € 40.000 waarschijnlijk niet het geval. Als u liever een aflossingsvrije hypotheek afsluit, valt deze in box 3 en dan is de rente niet aftrekbaar.

Een deel gebruikt u voor de aankoop van een auto (of een ander consumptiegoed). Dit deel van de financiering valt altijd in box 3. U mag het bedrag van de lening (behalve de drempel van € 3.000) aftrekken van uw vermogen in box 3. U betaalt dan minder vermogensrendementsheffing.