Ik ben op zoek naar een financieel planning programma

Ik ben op zoek naar een financieel planning programma

In de wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids van de Consumentenbond, behandelt één van onze adviseurs vragen. Deze week de vraag over het bestaan van een financieel planning programma.

Financiele planning programma

Ik ben al langere tijd op zoek naar een programma voor financiële planning. Bent u bekend met één of meerdere programma’s? Het gaat mij om een programma waarin sparen, beleggingen, koopsompolissen, toekomstig pensioen, etc. ingevoerd kunnen worden.  En die aan de andere kant rekening houden met toekomstige kosten. Waar bij je rekening kan houden met een zekere inflatie en rendement. Waardoor we een betere schatting te kunnen maken van onze financiële toekomst.

Software voor particulieren

De afgelopen jaren zijn er diverse huishoudboekjes programma’s gekomen – en weer gegaan. In 2020 heeft Radar een mooi overzicht gemaakt van de organisaties met digitale huishoudboekjes. Ook de toelichting hierbij is interessant: zo lijkt uit (Engelstalig) onderzoek van DNB dat Nederlanders niet zo scheutig zijn om hun persoonlijke gegevens te delen met makers van software.

Naast de digitale huishoudboekjes komen er nu ook online initiatieven zoals www.mijngeldzaken.nl. Ook zijn er diverse financiële planning tools die u helpen om zelf uw financiële situatie inzichtelijk te maken. Ook de overheid probeert te helpen om beter overzicht van uw financiële situatie te krijgen. Kijk bijvoorbeeld bij Wijzer in Geldzaken en een uitgebreide lijst van programma’s bij het Nibud.

Financieel planning programma voor professionals

Gecertificeerd financieel planners gebruiken professionele programma’s als Omniplan, Figlo, Finrust, Adviesbox, MFAS, MijnGeldzaken Pro, Profitplanner Platform, Yellowtail, DIA Wealth Monitor, Private Wealth Navigator en Finops. 

Bedenk wel dat deze planners niet voor niets een HBO+ opleiding hebben. Zij weten waar de adders onder het gras zitten en verbinden conclusies op basis van de actuele wetten. Bij financieel planners van de VOFP bent u verzekerd van een onafhankelijk advies op niveau.

Verder adviseer ik u op www.mijnpensioenoverzicht.nl in te loggen met uw DigiD om een overzicht te krijgen van uw totale pensioenopbouw. Hier staat wel uw AOW bij, maar niet uw lijfrentepolissen. Op uw Uniform Pensioen Overzicht ziet u ook wat er bij overlijden en arbeidsongeschiktheid aanwezig is.