Ik heb verpacht landbouwgrond gekregen. Kan ik het beter houden of verkopen?

Ik heb verpacht landbouwgrond gekregen. Kan ik het beter houden of verkopen?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Paul Stijns een vraag.

Ik heb een stuk -verpacht- landbouwgrond toebedeeld gekregen, is het verstandig dit te houden of kan ik dit beter maar meteen verkopen?
Als ik het houd is het dan verstandig om nog meer grond uit de erfenis te kopen? Is landbouwgrond in deze roerige tijden een veilige belegging?

Landbouwgrond heeft een bepaalde waarde, niet te vergelijken met bouwgrond. Indien het wordt verpacht en het betreft grasland en/of bouwland ten behoeve van de landbouw, geldenĀ  aparte waarderingsregels voor box 3 (zie Belastingdienst.nl).

De waardering is afhankelijk van de regio waarin de grond is gelegen. Interessant is het met name indien een bestemmingswijziging is te verwachten: dat zou een onbelaste vermogenssprong betekenen.

Tenzij men bepaalde wetenschap zou hebben; dan bestaat het risico dat eventuele winst bij verkoop als resultaat uit overige werkzaamheden wordt belast. Het blijft dus een gok.

Afhankelijk van de pachtprijs en pachtperiode zou dit een alternatief voor sparen kunnen inhouden; immers de pachtprijs kan het rendement op spaargeld ontstijgen en de waardering is vaak minder dan 100% van de vrije waarde. Met het vervallen van het melkquotum zou er wel eens een toenemende vraag naar landbouwgrond kunnen ontstaan.