Ik wil zelf een geldleningsovereenkomst opstellen

Ik wil zelf een geldleningsovereenkomst opstellen

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Angelika Arntz een vraag.

Ik wil een geldbedrag lenen aan een vriend. Hiervoor wil ik een contract opstellen. Kunt u mij informatie geven over waar ik zo’n contract kan vinden op internet, waarbij mijn “rechten” enigszins gedekt zijn? Zo mogelijk zonder tussenkomst van een notaris.

Op internet kunt u diverse sites vinden met voorbeelden van onderhandse geldleningsovereenkomsten. In een goede geldleningsovereenkomst worden afspraken vastgelegd over de hoogte, looptijd en wijze van aflossing van de lening en de te betalen rente. De rente mag niet te veel afwijken van de rente die een bank vraagt. Ook is het verstandig op te nemen wat er met de lening gebeurt wanneer u of uw vriend overlijdt. Vaak wordt afgesproken dat de lening dan direct opeisbaar is.

Van belang is dat u ervan overtuigd bent dat uw vriend de lening daadwerkelijk terugbetaalt en u het geldbedrag voor langere tijd kunt missen. Gaat het om een groot geldbedrag, dan kunt u beter naar een notaris gaan en de lening hypothecair inschrijven. U heeft dan meer zekerheid dat u het geleende bedrag terugkrijgt.

Fiscaal gezien is de lening een bezitting in box 3 van de inkomstenbelasting. Over uw belastbaar vermogen (bezittingen minus schulden box 3) betaalt u jaarlijks 1,2% belasting.