Is het verstandig om de rente van onze hypotheek om te zetten?

Is het verstandig om de rente van onze hypotheek om te zetten?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Greet Vernooij een vraag.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek; de rentevaste periode is 10 jaar vast en loopt af in februari 2016. We denken eraan om nu over te sluiten; is dat verstandig?

Bij het oversluiten van de hypotheek spelen de volgende overwegingen;

1. Wat wordt de toekomstige rente? Dat weet niemand. Verwacht wordt dat korte rentevaste duren voorlopig nog laag blijven.  

2. Welke rentevaste duur moet u kiezen? Als u de renteschommelingen kunt dragen kunt u voor een korte rentevaste periode kiezen; wilt u absolute zekerheid dan kiest u voor een langere rentevaste periode.

3. Hoe hoog is de boeterente? Deze wordt berekend conform de hypotheekvoorwaarden. In wezen voldoet u dan een deel van de rente tot 01-02-2016 vooraf; deze boete is fiscaal aftrekbaar. Wordt uw toekomstig inkomen lager dan is te overwegen om nu boeterente te voldoen waarna u een lager rente krijgt en nu voordeel van het hoger belastingtarief heeft.

Kortom nog veel vragen te beantwoorden voordat u een besluit kunt nemen. Indien u een goede begeleiding en advies wenst neem dan een contact op met een onafhankelijk financieel planner (www.vofp.nl).