Kan ik beter voor een variabele of vaste hypotheekrente kiezen?

Kan ik beter voor een variabele of vaste hypotheekrente kiezen?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Fons de Bilde een vraag.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek met dagrente bij Florius. Het valt mij op dat regelmatig het rentepercentage van deze hypotheek hoger is dan die van bijvoorbeeld een eenjaars vaste rente. Dat verbaast me, het lijkt mij dat variabele rente altijd het laagste percentage zou moeten hebben. Om die reden heb ik daar indertijd ook voor gekozen. Dat mijn rentepercentage sterk kan fluctueren weet en accepteer ik, maar ik verwacht dat ik hiermee gemiddeld het goedkoopste uit ben. Klopt mijn gedachtengang of kan ik mijn hypotheek beter vastzetten, bv. 1 jaar?

Een goede vraag en uw gedachtegang is juist. De dagrente is gemiddeld 0,525% lager dan de 1-jaarsrente. Het komt voor dat op enig moment de dagrente hoger is. Los van de rente geldt een opslag voor de bank. Deze kan voor verschillende looptijden anders zijn. Vraag bij uw hypotheekverstrekker hoe hoog deze is. Overigens is het zo dat historisch gezien een korte rente gemiddeld lager is dan een lange rente. De rente 10 jaar ten opzichte van 1 jaar vastzetten kost gemiddeld nog eens 1,38% meer. Voor aflossingsvrije hypotheken interessant, maar niet voor spaarhypotheken omdat de rente gekoppeld is aan de vergoeding op het spaardeel.