Kan ik de teveel betaalde premies voor de overlijdensrisicodekking binnen mijn spaarhypotheek terug krijgen?

Kan ik de teveel betaalde premies voor de overlijdensrisicodekking binnen mijn spaarhypotheek terug krijgen?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Anita Straatman een vraag.

In het maandbedrag dat ik voor mijn spaarhypotheek betaal, zit onder meer een premie van ongeveer €60 voor een overlijdensrisicoverzekering. Mijn spaartegoed is inmiddels zo hoog dat ik nagenoeg geen risico meer loop. Is er een mogelijkheid om de te veel betaalde premies terug te krijgen?

Een spaarhypotheek is een complex product dat bestaat uit een hypothecaire lening en een levensverzekering. De premie hiervoor is bedoeld voor een overlijdensrisicoverzekering en om een bedrag bij elkaar te sparen om de hypotheek op de einddatum te kunnen aflossen. De maandpremie blijft de gehele looptijd gelijk.

De afgelopen jaren zijn overlijdensrisicoverzekeringen een stuk goedkoper geworden en zoals u terecht opmerkt loopt u nu minder risico dan bij de start van de hypotheek. Dus is het zinvol te kijken of een besparing mogelijk is. De voorwaarden zijn hierbij heel belangrijk. De levensverzekering keert uit bij overlijden of bij in leven zijn. Door uw overlijdensrisicodekking te verlagen, krijgt u te weinig uitgekeerd om de hypotheek af te lossen. Dus dat is geen oplossing. U zou wel kunnen kiezen voor omzetting van de spaarhypotheek naar een bankspaarhypotheek. Dan is waarschijnlijk geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig of alleen een losse overlijdensrisicoverzekering. De te veel betaalde premies kunt u helaas niet terugvorderen.