Kan ik mijn vriend geld schenken zodat hij de restschuld van zijn hypotheek kan aflossen?

Kan ik mijn vriend geld schenken zodat hij de restschuld van zijn hypotheek kan aflossen?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Lian Hazelbag een vraag.

Mijn partner en ik hebben een notarieel samenlevingscontract met daarin opgenomen een wederzijdse zorgverplichting. De woning is van mijn vriend en staat te koop. De hypotheek is hoger dan de woningwaarde. Ik overweeg om mijn vriend geld te schenken, zodat hij bij verkoop van zijn huis de restschuld kan aflossen. Kan dit?

Allereerst moet de bank akkoord gaan met de verkoop van de woning als er een restschuld overblijft. De restschuld kan onder voorwaarden worden meegefinancierd bij een nieuwe hypotheek. Op basis van het inkomen berekent de geldverstrekker hoeveel uw partner maximaal kan lenen. De rente over het deel voor de restschuld is maximaal 15 jaar aftrekbaar. De benodigde lening moet dan voor 31 december 2017 zijn afgesloten.

U heeft het over de optie om geld schenken voor het aflossen van de restschuld op het huis. Dit kan belastingvrij als u fiscaal partners bent. Leg dit wel goed vast bij de notaris. Immers: bij relatieproblemen wilt u waarschijnlijk uw geld terug. U kunt ook kiezen voor een lening aan uw partner. Doe dit wel tegen een marktconforme rente, anders wordt de lening alsnog gezien als een schenking en is er schenkbelasting verschuldigd.