Kan mijn papieren schenking gedeeltelijk kwijt gescholden worden?

Kan mijn papieren schenking gedeeltelijk kwijt gescholden worden?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Martijn van Hulten een vraag.

Ik heb destijds aan mijn drie kinderen gedurende meerdere jaren schenkingen op papier verstrekt voor in totaal € 60.000. Hierover moet ik 6% rente betalen, dus € 3.600 per jaar. Dit drukt zwaar op mijn financiën. Kan ik dit bedrag verlagen door de kinderen de lening gedeeltelijk kwijt te laten schelden?

 

Als uw kinderen de een ‘op papier geschonken’ bedrag kwijtschelden, dan is dit feitelijke een schenking van de kinderen aan u. Dat kan nadelig uitpakken, want u betaalt hierover 30% (!) schenkbelasting en de vrijstelling is thans slechts € 2.111.

U kunt ervoor kiezen om te stoppen met betalen van de rente. Over de geschonken bedragen betalen de kinderen dan bij uw overlijden wel erfbelasting. Maar u mag de schuld in box 3 blijven aftrekken.

Uw kinderen kunnen ook de rente aan u terugschenken. Het rentebedrag per kind is lager dan de vrijstelling van € 2.111, dus het kost geen schenkbelasting. De schenking wordt niet alsnog met erfbelasting. Let op dat u de bedragen wel daadwerkelijk over en weer betaalt via de bank. Er moet echt sprake zijn van een ‘kasrondje’.