Krijgen wij minder AOW door de kostendelersnorm voor de AOW?

Krijgen wij minder AOW door de kostendelersnorm voor de AOW?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Fons de Bilde een vraag.

Ik lees dat de kostendelersnorm voor de AOW is verschoven naar 1 juli 2016. Mijn vrouw en ik krijgen nu beiden AOW. Betekent dit dat we vanaf 1 juli 2016 beiden minder AOW krijgen?

Op 1 juli heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel om de kostendelersnorm in te voeren. Huishoudens van twee of meer personen kunnen kosten delen. Hierdoor zijn de kosten per persoon lager. De kostendelersnorm houdt in dat de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO-aanvulling), AOW of nabestaandenuitkering (ANW) lager wordt als er meer personen van 21 jaar of ouder op één adres wonen. De relatie tussen de kostendelers doet er niet toe.

Woont u alleen en blijft u alleen wonen? Of woont u nu met uw partner en verder niemand anders en blijft dit zo? Dan verandert er niets voor u. Uitzonderingen zijn: huisgenoten die een studie of opleiding volgen, een kamer huren of kostganger zijn (commerciële relatie), worden niet als kostendeler gezien. Een commerciële relatie is niet mogelijk met een ouder, kind, broer of zus.

Volgens mij hoeft u zich geen zorgen te maken; uw AOW-uitkering blijft zoals hij was omdat u alleen met uw echtgenote woont en al AOW krijgt.