Kunnen we met onze polis beter de hypotheek aflossen of het geld op een spaarrekening zetten?

Kunnen we met onze polis beter de hypotheek aflossen of het geld op een spaarrekening zetten?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Marieke Treffers een vraag.

In 2015 loopt de spaarhypotheek af en het bedrag om af te lossen is dan bij elkaar gespaard. De adviseur van de ING heeft gezegd dat we mogelijk de hypotheek niet hoeven af te lossen maar omzetten naar een aflossingsvrije hypotheek. We krijgen dan de beschikking over het geld waar we iets leuks mee doen. Mijn man wil vooral de schuld aflossen, want op de spaarrekening zetten levert niks op. Wat is wijsheid in deze aflossen of geld op de spaarrekening zetten en wat zijn de gevolgen voor de Belastingdienst?

Uw spaarhypotheek is destijds niet omgezet naar een kapitaalverzekering eigen woning. U heeft de mogelijkheid om niet af te lossen en het geld op een spaarrekening te zetten.
Als u de hypotheek niet aflost en u stort het kapitaal op uw spaarrekening moet u vermogensrendementsheffing van 1,2% betalen in box 3, als uw totale vermogen hoger is dan de vrijstelling van € 42.278.

Aflossen van uw hypotheek is meestal goedkoper: Bij een hypotheekrente  van zo’n 4,5% en een aftrek van 51,5% betaalt u netto 2,18%, dat is nog altijd meer dan u na box 3 heffing op uw spaarrekening krijgt. Daarnaast neemt elk jaar de renteaftrek af, nu geldt een tarief van 51,5 % en dit wordt elk jaar met 0,5% verminderd. Een ander voordeel is dat u geen eigenwoning forfait meer hoeft te betalen als u aflost.

Enig nadeel is dat het kapitaal “in de stenen” zit, wilt u later opnieuw opnemen betekent  geen aftrek.