Rendement en kosten stamrecht-BV

Rendement en kosten stamrecht-BV

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Diana Dutilh een vraag.

In mijn beheer BV heb ik een stamrecht opgebouwd en in 2014 bereik ik de 65-jarige leeftijd. Hoe kan ik zoveel mogelijk rendement maken en in hoeverre is het zinnig mijn BV aan te houden in verband met de jaarlijkse kosten van € 1.200?

Binnen de stamrecht-BV heeft u meer vrijheid ten aanzien van het beleggingsbeleid. In de uitkerende fase adviseer ik u om een defensieve beleggingsstrategie. In de uitkerende fase  zijn de werkzaamheden van de accountant beperkt. Een besparing op die kosten kunt u zeker realiseren.

Indien u er voor kiest om de stamrechtvoorziening af te storten bespaart u de accountantskosten en kiest u tegelijkertijd voor een vast rendement gedurende de uitkerende fase. U bereikt hiermee zekerheid en besparing van de accountantskosten, echter ook mogelijk een beperking op het rendement op de toekomstige uitkering.

U kunt in 2014 ook kiezen voor het uitkeren ineens van de stamrechtvoorziening. U krijgt dan de gelden in één keer uitgekeerd, waarbij u over 20% van de voorziening geen belasting hoeft te betalen. Ik adviseer u de 3 mogelijke scenario’s te laten doorrekenen. Aan de hand van deze vergelijking kunt u beslissen wat in uw situatie financieel en fiscaal het beste uitpakt.