Vallen zonnepanelen ook onder de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling?

Vallen zonnepanelen ook onder de tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Annemarie van Amelrooij een vraag.

Vorige maand heb ik van een tante 10.000 euro als schenking gekregen. Ik ben van plan om zonnepanelen op de dakpannen van mijn woning te plaatsen. Vallen zonnepanelen ook onder de verruimde vrijstelling schenkingsbelasting of moet ik alsnog schenkingsbelasting over 8.000 euro belasting betalen als ik dit plan uitvoer?

Kosten van onderhoud of verbetering van de eigen woning vallen onder de tijdelijk verhoogde vrijstelling. De Belastingdienst noemt op haar website zonnepanelen expliciet als voorbeeld van verbouwingskosten van de eigen woning.   

Wie in 2014 een schenking ontvangt en dit voor onderhoud of verbetering van de eigen woning wil gebruiken hoeft  dit pas uiterlijk 31 december 2016 hieraan te hebben besteed.  Maar als u de schenking bij nader inzien liever gebruikt om af te lossen op uw hypotheek  dan moet de aflossing al in 2014 plaatsvinden om in aanmerking te komen voor de verruimde vrijstelling.  Wacht dus niet te lang met uw definitieve beslissing hoe u de schenking wilt gebruiken.

Vergeet ook niet om vóór 1 maart  2015 aangifte schenkbelasting te doen. Doet u dat niet, dan is de verhoogde vrijstelling niet van toepassing en is in uw geval alsnog 30% schenkbelasting verschuldigd.