Waarom is mijn zelf berekende draagkracht voor kinderalimentatie lager dan die door de mediator berekend?

Waarom is mijn zelf berekende draagkracht voor kinderalimentatie lager dan die door de mediator berekend?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Greet Vernooij een vraag.

Hoe komt het dat mijn draagkracht voor kinderalimentatie die ik zelf kan berekenen op diverse websites kleiner is dan de draagkracht die de mediator berekent?

Het berekenen van de kinderalimentatie volgens de richtlijnen die de rechter hanteert is per 01-04-2013 gewijzigd. Geprobeerd is de berekeningswijze eenvoudiger te maken door standaard bedragen voor de lasten  te hanteren.

Het berekenen van een juist ‘netto inkomen per maand’ is vaak niet zo eenvoudig. Een veel gemaakte fout bij mensen die in loondienst werken is, dat het netto inkomen dat per maand of per 4 weken uitbetaald wordt gehanteerd wordt. Echter de vakantietoeslag en eindejaarsuitkeringen dienen ook meegeteld te worden. Anderzijds behoren een auto van de zaak, een premie ziektekostenverzekering en bv verteerkosten weer niet tot het netto inkomen per maand dat gehanteerd dient te worden voor de berekening van de kinderalimentatie.

Wilt u op juiste wijze bepalen wat uw bijdrage in de kosten van de kinderen is, raadpleeg dan een financieel echtscheidingsdeskundige (VFPS  en RFEA ). Zo overlegt u met de juiste uitgangspunten en krijgt ieder grip op de financiën. Hiernaast kan deze specialist meer informatie verstrekken over verschillende praktische  oplossingen en alternatieven voor de het voldoen van de kosten van de kinderen door beide ouders.