Waarom u niet wilt nadenken over pensioen

Waarom u niet wilt nadenken over pensioen

Een bepaald soort berichten laat u als ontvanger niet onverschillig. In plaats van acceptatie ervaart u afweer. Dat maakt dat u niet wilt nadenken over pensioen en inflatie en andere risico’s. Mogelijk haken de meesten van u nu al af. En dat bewijst hoe onze hersenen kunnen werken; met afweer.

Pensioen en inflatie

Als u dit leest, bent u gelukkig nog niet afgehaakt. Complimenten! Ga door, want alleen dan leert u hoe uw hersenen kunnen werken.

Pensioneren oftewel het risico dat u zo oud wordt dat werken niet meer nodig is, gaat gepaard met de vraag: “En waar ga ik dan van leven?” Dit appelleert aan het besef dat u zich realiseert dat er voldoende inkomen of vermogen moet zijn om van te leven. Dat ‘het leven’ duurder wordt, weet u wel. Maar de gedachte dat uw inkomen de prijsstijgingen niet kunnen bijhouden, die is onaangenaam. Daarom wilt u niet weten dat uw pensioenopbouw onvoldoende is. En dus geeft u uw geld liever nu uit in plaats van een deel hiervan ‘voor later’ te bewaren.

Beleggen en bubbels

Tot 1971 was de Amerikaanse dollar gekoppeld aan de prijs van goud. Dat voelt als – en dat ligt voor de hand – goudgerand. Sinds het loskoppelen van geld en goud is de waarde van geld gebaseerd op vertrouwen. Het vertrouwen in bijvoorbeeld Centrale Banken en de Overheid.

Wie zijn geld belegt, heeft er blijkbaar vertrouwen in dat die belegging solide is. Of hebben we hier te maken met onze hersenen die niet willen weten dat een belegging eigenlijk niet betrouwbaar is? Weten waarop de waarde van een belegging gebaseerd is, vereist dat u het risico werkelijk onder ogen wilt zien. Alle foute adviezen daargelaten, is er blijkbaar een grote groep die zich het risico van een bubbel niet wilde realiseren.

Toegevoegde waarde van de adviseur

Fijn kunnen pensioneren, vereist allereerst het onder ogen zien dat uw huidige pensioen onvoldoende is. Alleen daarom al doet u er verstandig aan een onafhankelijke financieel planner in de arm te nemen. Dan hoort u het van een echte deskundige, die geen belangen heeft bij de verkoop van financiële producten en die dus geen dubbele agenda heeft. Hij of zij kan u ook mogelijke oplossingen aanreiken, zoals een passende manier van beleggen.

Nu u bij deze laatste regel bent, weet u dat u niet heeft weggekeken. Wat u nu slechts nog hoeft te doen, is een van ons te vragen om advies.

P.S. Van teveel bubbels krijgt u alleen maar hoofdpijn

Rik Smit is financieel planner in Landsmeer bij Smit Vernooij c.s.