Het levenstestament

Het levenstestament

Een levenstestament is als een verzekering: je hoopt dat je hem nooit nodig hebt. Wat is een levenstestament en waarom is het zo belangrijk?

 

Anne en Bert zijn al jaren samen. Ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, dus bezitten ze alles samen, ook eventuele schulden. Ieder mag doen met het vermogen wat hij of zij wil. Denken ze.

Als Bert een ongeluk krijgt en een ernstige hersenbeschadiging oploopt, is dat op zich natuurlijk al een drama. Wat het leven van Anne nog moeilijker maakt, is dat zij niets mag omdat alles op naam van Bert staat.  Banken weigeren haar toegang tot de bank- en spaarrekeningen, zodat zij moet lenen van haar kinderen om boodschappen te kunnen doen.

 

Notaris weigert medewerking

Na een paar maanden blijkt dat Bert niet meer zal herstellen en geen beslissingen meer kan nemen, hij zal de rest van zijn leven in een verpleeghuis moet blijven. Anne wil hun huis verkopen om in een kleiner huurappartement te gaan wonen. Maar dat gaat niet zomaar. Omdat het huis op naam van allebei staat moet Bert daarvoor ook tekenen, iets wat hij niet meer kan. Daarom weigert de notaris mee te werken aan de verkoop, hij mag dat niet. Ook al zijn ze getrouwd in gemeenschap van goederen.

Anne staat niet helemaal met lege handen. Ze kan naar de kantonrechter gaan en vragen om benoemd te worden tot bewindvoerder van Bert  zodat zij wel toegang kan krijgen tot de rekeningen. Waarschijnlijk zal zij die toestemming wel krijgen, maar dit kost tijd en geld en is rompslomp. Voor veel zaken, zoals de verkoop van de woning moet weer toestemming worden gevraagd bij de rechter. Ook moet zij aan de rechter verantwoording afleggen. Sowieso niet leuk, maar al helemaal niet in haar situatie.

 

Onder bewind

Het is ook niet altijd zeker of Anne toestemming krijgt voor wat ze wil. Als ze geld, dat ook van Bert is, wil schenken aan de kinderen om wat voor reden ook, zal de kantonrechter daar meestal een stokje voor steken, want schenken is niet in het belang van Bert, de onderbewindgestelde.

Echtgenoten denken vaak dat ze alle handelingen voor elkaar mogen doen, omdat ze getrouwd zijn of omdat het gemeenschappelijk vermogen is, maar dat is niet zo.

 

Vertrouwenspersoon

Er is een oplossing voor dit probleem, het levenstestament. Met een levenstestament machtigt u een vertrouwenspersoon om in uw naam bepaalde handelingen te verrichten als u die zelf niet meer kunt doen. Die vertrouwenspersoon, de levensexecuteur, kan uw partner zijn, maar ook een kind of een onafhankelijk professional.  Een professional kan u volledig ontzorgen, bijvoorbeeld bij het ingewikkelde proces van verhuizen. U moet het wel op tijd maken, want u moet nog wilsbekwaam zijn om uw handtekening te kunnen zetten!

Om u optimaal te kunnen bijstaan, heeft een aantal professionals VELEX opgericht. In het dagelijks leven zijn deze levensexecuteurs financieel planner, accountant, estate planner (nalatenschapsplanner) of hebben een andere financiële achtergrond. Ze kunnen u ontzorgen in een tijd dat u dat goed kunt gebruiken. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met de VELEX.

Anita Straatman is financieel planner in Deventer en bestuurslid van de VELEX.