Zal ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek of extra storten in de polis van mijn spaarhypotheek?

Zal ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek of extra storten in de polis van mijn spaarhypotheek?

Wekelijkse rubriek van de VOFP in de GeldGids. Deze week behandelt Anita Straatman een vraag.

Zal ik boetevrij aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek of zal ik storten in de verzekering van mijn spaarhypotheek? Ik heb een aflossingsvrije hypotheek van € 27.000 waar ik 5% rente voor betaal en een spaarhypotheek van €72.000.

Aflossen betekent minder te betalen rente maar omdat uw hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is, zal de netto besparing lager zijn dan het bedrag dat u minder aan rente betaalt. Het rendement is lager doordat u meer  inkomstenbelasting moet betalen. Ik ga ervanuit dat uw spaarhypotheek een spaarsaldo opbouwt voor de aflossing en dat u evenveel rente vergoed krijgt dan dat u voor uw lening moet betalen. Door het vergroten van het spaardeel is er minder spaarinleg nodig en ook minder premie voor de overlijdensrisicoverzekering. De premie voor de verzekering is netto, dus uw voordeel merkt u direct in uw maandlasten. Maar de hoogste en laagste premiestortingen moeten fiscaal wel binnen een verhouding 1:10 blijven. Dit dient u goed te overleggen.

Als de spaarhypotheek gekoppeld is met een verzekering, moet goed nagegaan worden of er niet te hoge kosten in de verzekering zitten. Dus storten in uw spaarhypotheek geeft een beter rendement en netto minder maandlasten.